Étkeztetés

 

Alsónémedi Önkormányzati Konyha

Székhely: 2351 Alsónémedi, Haraszti út 125/B

 

Intézményvezető: Ecser István

Elérhetőségek: +3630/317-9641

konyha@alsonemedi.hu

 

Étkeztetéssel és az ebéd befizetésével kapcsolatos ügyintézés:

+3630/341-2664 vagy ebedbefizetes@alsonemedi.hu

 

Alapító okirat

Törzskönyvi kivonat

 

Bemutatkozik az Alsónémedi Önkormányzati Konyha!

Az étkeztetés, mint közszolgáltatás Alsónémedin mindig is fontos szerepet játszott, hiszen a bölcsődés, óvodás, iskolás és a szociálisan rászoruló korosztály ellátásáról gondoskodnunk kell. Sajnos a felnőtt lakosságot a továbbiakban sem áll módunkban kiszolgálni.

Az étkeztetés költségvetését minden évben az éves önkormányzati költségvetés tartalmazza, az élelmezési nyersanyag normát pedig a Képviselő-testület határozza meg. Ez biztosítja, hogy a közétkeztetés folyamatosan átlátható és fenntartható módon működjön .

Új korszak kezdete – a központi főzőkonyha

A 2025/26-os tanév kezdetétől intézményünk történetének egyik legnagyobb mérföldkövéhez érkeztünk: birtokba vehettük a Haraszti út 125/B szám alatt található új 750 adagos központi főzőkonyhát, amely méreteiben, felszereltségében és higiéniai szempontból is a 21. század követelményeinek megfelelően épült. A beruházás eredményeként egy tágas, modern és esztétikus konyhában dolgozhatunk, ahol minden adott ahhoz, hogy minőségi, egészséges és biztonságos ételeket készítsünk.

A konyha bemutató videója megtekinthető az alábbi linken:
https://www.youtube.com/watch?v=HHJp4wZ54io

Kapacitás és feladatok

Jelenleg napi 700–750 adag ételt készítünk, amely az intézményeket  látja el étellel .Az alapellátás mellett biztosítunk:

  • szociális étkezést,
  • valamint a szükséges szakorvosi igazolások bemutatásával egyéni igényeknek megfelelő diétás étkeztetést gyermekek részére .

Az új főzőkonyha mellett az előző iskola épületében működő főzőkonyha átminősült tálalókonyhává. Emellett továbbra is működik a Napsugár bölcsőde, Szivárvány Napköziotthonos Óvoda két tálalókonyhája is, ahol kollégáink szintén az étkeztetéssel kapcsolatos feladatokat látják el.

Így az új struktúrában összesen 16 fő dolgozik az intézményvezető közvetlen irányítása alatt a két óvodában, az iskolában és a Haraszti úti főzőkonyhán. Munkatársaink elkötelezetten dolgoznak azon, hogy minden nap időben, megfelelő mennyiségben és minőségben kerüljenek az asztalokra az ételek.

Jogszabályi háttér és szakmai irányelvek

Munkánkat meghatározza a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (VI.30.) EMMI rendelet, valamint a 36/2016. (XII.08.) EMMI rendelet, és annak 2025. február 09-től hatályos módosítása.

E szabályozások betartása számunkra alapkövetelmény, hiszen célunk nem csupán az, hogy ételt biztosítsunk, hanem hogy az étkezések hozzájáruljanak a gyermekek egészséges fejlődéséhez és hosszú távon az egészségmegőrzéshez.

Egészséges táplálkozás – nevelés és szemléletformálás

Fontos feladatunk, hogy a gyermekekkel már korán megismertessük és megszerettessük az egészséges táplálkozás alapjait. Hiszünk abban, hogy így számos népbetegség – például az elhízás, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás – megelőzhető.

Az étlaptervezés során gondosan ügyelünk arra, hogy:

  • minél többféle élelmiszert és ételféleséget mutassunk be,
  • szezonális alapanyagokat használjunk,
  • a változatosság és a tápanyag-egyensúly mindig biztosítva legyen.

Az élelmiszerek beszerzése kötött szerződések keretében történik, emellett kiemelt figyelmet fordítunk arra is, hogy helybeli őstermelőktől vásároljunk, ezzel is erősítve a helyi közösséget.

 

Minőség és környezetvédelem

Intézményünk élelmezéspolitikájának középpontjában a minőség áll: célunk, hogy minden étkezési időben az adott korosztály élettani igényeinek megfelelő energiát és tápanyagot biztosítsunk.

A mindennapi munkánk során a környezetvédelemre is kiemelten figyelünk:

  • szelektív hulladékgyűjtéssel,
  • mosogatószer-adagolók alkalmazásával,
  • takarékos energiafelhasználással.

Számunkra fontos, hogy ne csak ellássuk, hanem neveljük is a gyerekeket a tudatos étkezésre és a fenntarthatóság szemléletére.

 

Kapcsolattartás és nyitottság

Fontos számunkra a szülők és az ellátottak véleménye. Éppen ezért szeretettel várjuk a szülőket, hogy előzetes egyeztetés után kóstolják meg ételeinket.
Elérhetőségeink:
📧 konyha@alsonemedi.hu
📞 +36-30/317-9641 – Ecser István intézményvezető

Étkeztetéssel és az ebéd befizetésével kapcsolatos ügyintézés esetén keressék kolléganőnket:
📞 +36-30/341-2664
📧 ebedbefizetes@alsonemedi.hu

 


Zárszó

Az Alsónémedi Önkormányzati Konyha nem csupán egy intézmény: egy közösségi érték, ahol minden dolgozó szívvel-lélekkel végzi munkáját annak érdekében, hogy minden gyermek és felnőtt minőségi, biztonságos és szeretettel készített ételt kapjon.

„Minőség minden nap – szeretettel főzve Alsónémediben.”

 

 

   

 


 

  • Étkeztetés megállapodás letöltése ITT.

  • Ételszállítási nyilatkozat letöltése ITT.

  • Szociális étkeztetés iránti kérelem letöltése ITT.

  • Jövedelemnyilatkozat letöltése ITT.

 


 

Konyha éves beszámolói: 

2024. évi konyhai beszámoló 

2023. évi konyhai beszámoló

2022. évi konyhai beszámoló

2021. évi konyhai beszámoló

2020. évi konyhai beszámoló

2019. évi konyhai beszámoló

2018. évi konyhai beszámoló

Polgármesteri
köszöntő

Érték a család. A becsületes munka, aminek van gyümölcse. Érték egy boldog pillanat, egy nyugodt este a barátokkal, nagy beszélgetés az idősebb generációval – akik persze még több értéket éltek már meg. Szeretem a hagyományokat. Az adott szó értékét és a közösség erejét. A fejlődés pedig csak úgy lehetséges, ha együtt akarjuk. Ha hiszünk abban, hogy az összefogásnak ereje van. És persze később mi adhatjuk majd tovább ezeket az értékeket azoknak, akiket a legjobban szeretünk, a gyerekeinknek. Tovább ⟫


Dr. Tüske Zoltán

Polgármester

Eseménynaptár

Nézze meg aktuális és múltbéi eseményeinket.
 

Településünk

Önkormányzat

Intézmények

Értékeink