Fizikoterápia Alsónémedin

2022-06-27 | Önkormányzat

Fizikoterápia Alsónémedin!

 

Örömmel értesítjük önöket, Dr Tüske Zoltán polgármester úrral és a Dr. Halász Géza Szakorvosi Rendelőintézet vezetőjével Klemencz Györgynével történt egyeztetések után Rigóné Horváth Zsófia nyugdíjazása miatt megszűnt fizioterápiás kezelések a továbbiakban változatlanul működnek tovább az eddig megszokott formában!!!

Hely: Alsónémedi Fő út 77. (katolikus templommal szemben)

Idő: Hétfő és csütörtök délután

Minden esetben telefonos időpont egyeztetés szükséges: 06-29-337-082-es telefonszámon.

 

Megértésüket köszönjük, és továbbiakban is várjuk a gyógyulni vágyókat!

A fizioterápia lényege, hogy természetes és mesterségesen előállított fizikai energiákat használva kezelje a különféle mozgásszervi, idegrendszeri , illetve  keringési panaszokat. A kezelések során valamilyen konkrét energiát használunk gyógyításra , például az ultrahangot , elektromosságot(elektroterápia), mozgást (mechanoterápia), lézert (fototerpia), víz erejét(hidroterápia), Hőmérsékletet (termoterápia) vagy a mágnesességet (magnetoterápia).

A fizikoterápiás kezeléseket elsősorban rehabilitációs céllal, vagy a már lezajlott folyamat kiújulásának, illetve visszatérésének megakadályozására alkalmazzák. Ezen kívül alkalmazása hatásos lehet rekreációs céllal, izomerősítésre és izom relaxációra is. A fizikoterápiás kezelések a fizioterápia részét képezik. Tüneti kezeléseket biztosít fájdalomra, helyi gyulladásra, helyi anyagcsere, illetve vérkeringés csökkenésre, merev kötőszövetekre, valamint fokozottabb izomtónus következtében kialakult görcsös állapotokra, ízületi mozgáspálya beszűkülésre, illetve az idegi ingerelhetőség csökkenésére.

A szakorvosok a kórelőzmény és a panaszok függvényében egyénre szabottan ajánlanak fizikoterápiás kezeléseket a mozgásszervi elváltozások gyógyítására. E terápiás kezeléseket legtöbbször kombinálva alkalmazzuk, növelve ezzel hatékonyságukat. A páciens legtöbbször az elektroterápia mellett ultrahang kezelést kaphat, ami személyre szabott gyógytorna programmal is kiegészíthető.

Az elektroterápiának a mozgásszervi megbetegedések kezelésében jut fontos szerep, sok esetben kiválthatja akár a hagyományos gyógyszeres kezelést is.

A kezelések a kívánt hatást kúraszerűen alkalmazva váltják ki, mely általában kezelés típusonként 10 alkalmat jelent.

 

Az alábbi elektroterápiás kezelések érhetők el fizioterápiánkon:

 

IONTOFORÉZIS

Helyi hatású kezelés, mely elsősorban porckopásos fájdalom csillapítására és gyulladáscsökkentésre, valamint fokozott izomtónus csökkentésére javallott. Az iontoforézis kezelés során kis frekvenciás áram segítségével juttatjuk a gyógyszert szervezetbe, mely ionok formájában könnyen behatol a bőr rétegeibe, célirányosan a kezelendő területre. A kezelést követően a kezelt testrészen gyorsul a gyulladás okozta szöveti nedvek felszívódása, javul a vérkeringés, melynek eredményeként csökken az izomfeszülés, enyhül a fájdalom.

A kezelés ideje 10 perc, ami alatt a beteg a kezelőágyon kényelmesen fekszik. A fizioterápiás szakasszisztens a kezelt területre felviszi a kezeléshez használandó gyógyhatású készítményt, majd felhelyezi az elektródákat. Az áram erősségét a beteg visszajelzése alapján állítja be, melyből a kezelés során a kezelt testrészen bizsergő érzést, a kezelés után pedig enyhe bőrpírt tapasztalhat a páciens.

 

INTERFERENCIA

Az interferencia kezelés a gerinc-, és/vagy a nagyízületek kopásos megbetegedése esetén, illetve gyulladásos reumatológiai kórképek kezelésére használt, izomlazító hatású elektroterápiás kezelés. Hatásmechanizmusa két egymással keresztezett, középfrekvenciás áramkörön alapul, melyeket egymásra merőlegesen visszük a testbe, melynek eredményeként létrejön az interferencia. Az interferencia hatására csökken a bőr ellenállása ezért a mélyebben fekvő szövetek is hatékonyan ingerelhetők.

A kezelés ideje 10 perc, melynek során a beteg kényelmesen fekszik. A szakasszisztens a kezelőlap indikációja alapján felhelyezi a lap elektródákat a kezelendő testrészre. Az áram erősségét fokozatosan növeli, majd fokozatosan csökkenti a kezelés végéig. Mivel az interferencia áramok kevésbé ingerlik a bőr érző receptorait, így a kezelés nem okoz semmilyen kellemetlen érzést a páciens számára. A kezelés szívritmus zavar esetén ellenjavallt, ezért a betegség ismeretében minden esetben tájékoztassa kezelőorvosát, illetve a kezelést végző asszisztens

SZELEKTÍV INGERÁRAM

A szelektív ingeráram kezelés idegsérülés vagy tartós mozgáshiány miatt meggyengült izom illetve izomcsoport erősítésére szolgál. A gyengült, bénult izmok regenerációját azok impulzus árammal történő stimulálásával érik el, mely összehúzódást vált ki. A kezelés egyidejűleg fájdalomcsillapító, görcsoldó és izomlazító hatású is.

A kezelés 10 percig tart, melynek során a beteg nyugalmi állapotba helyezett végtaggal fekszik. A szakasszisztens felhelyezi az elektródákat, majd fokozatosan beállítja az áram erősségét. A páciens először csipkelődést, apró szurkálásokat érez, majd beindul az izom mozgatása is.

 

ULTRAHANG

A hármas hatású ultrahang kezelést közel 70 éve alkalmazzák terápiás céllal. Az ultrahang, mint mechanikai inger, rezgésbe hozza a szöveteket, mikromasszázs hatású, valamint az elnyelt energia hővé alakulásának eredményeként hőhatás is érvényesül, aminek hatására lazulnak a szövetek. Segítségével hatékonyan juttatható gyógyszer a bőrön keresztül a szövetekhez, melynek eredményeként kialakul a biológiai válaszreakció: tágulnak az erek, fokozódik a vérkeringés. A kezelés rendkívül hatékony fájdalmas izomcsomók feloldására, továbbá évente egy kúrával (15 alkalom) lassíthatók az izületi kopások is.

A kezelés ideje régiótól függően 5-10 perc, melynek során a szakasszisztens a kezelendő felületet ultrahang géllel, vagy gyógyszeres készítménnyel keni be, és körkörös mozdulatokkal kezeli az ultrahang fej segítségével.

 

TENS

A TENS kezelés bőrön keresztül történő elektromos stimulációt jelent, mely a fájdalom ingerület továbbító idegekre hat. A külső ingerlés hatására ezek az idegrostok “telítettségi” állapotba kerülnek, nem tudják fogadni a perifériákról érkező fájdalomingereket, így nem is továbbítják azokat az agy felé, ezáltal megszűnik a fájdalomérzet. A fájdalomcsillapítás gyógyszermentes alternatívája, különösen krónikus mozgásszervi fájdalom esetén hatásos. A fájdalomcsillapítás mellett fontos élettani hatása a gyulladáscsökkentés, az izomerősítő és lazító hatás, a bőr- és izomregeneráció fokozása, valamint az értágító hatás, mely elősegíti a megfelelő vérkeringést.

 

A kezelés ideje 10 perc, amíg a páciens végig fekszik. A fizioterápiás szakasszisztens felhelyezi a lapelektródákat, majd beállítja az optimális áramerősséget.

 

LÉZER

A lézerterápia elősegít a szervezet öngyógyító folyamatait, csillapítja az izomgörcsöt, a gyulladást és egyúttal csökkenti a fájdalmat is, illetve fokozza a vérkeringést. A terápia hatására a tünetek enyhülnek, a kezelt terület szövetei gyorsabban regenerálódnak.

Elsősorban izületek kezelésére alkalmazzák (térd, váll, könyök, boka) akut és krónikus gyulladások, neuralgiák (idegfájdalom) esetén, illetve trigger pontok, teniszkönyök, golfkönyök, bütyök, valamint műtétek utáni sebek kezelésére.A kezelés fájdalommentes, általában 5-10 percet vesz igénybe, ami a kezelendő felület nagyságától függ. A kezelés alatt védőszemüveg használata kötelező a páciens számára is.


ELLENJAVALLATOK:

A fizikoterápiás kezelések elvégzésének vannak általános ellenjavallatai, amelyek megléte esetén nem végezhetők elektroterápiás kezelések. Ezek az alábbiak:

 • heveny fertőzések 
 • lázas állapot 
 • sérült, gyulladt bőr 
 • menzesz 
 • terhesség 
 • szívelégtelenség, súlyos ritmuszavar 
 • súlyos magas vérnyomás 
 • trombózis 
 • daganatos megbetegedések 
 • beültetett fém-, protézis a kezelendő területen 
 • vesehomok, vesekő 
 • egyes kezelések esetén az epilepszia

 

Kapcsolódó hírek

2021-08-13

Európai Uniós támogatásból valósult meg a korszerűsítés

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Önkormányzatunk megbízásából a Garden Fasorfenntartó Kft. megkezdte a Platánsor

2022-05-24

Polgármesteri Hivatal költözése

Polgármesteri Hivatal költözése - személyes ügyfélfogadási szünet!

2022-07-14

Digitális újítás a Hírmondónál

Digitálisan is lapozható lett a Hírmondó magazin. 

Hírarchívum

Polgármesteri
köszöntő

Érték a család. A becsületes munka, aminek van gyümölcse. Érték egy boldog pillanat, egy nyugodt este a barátokkal, nagy beszélgetés az idősebb generációval – akik persze még több értéket éltek már meg. Szeretem a hagyományokat. Az adott szó értékét és a közösség erejét. A fejlődés pedig csak úgy lehetséges, ha együtt akarjuk. Ha hiszünk abban, hogy az összefogásnak ereje van. És persze később mi adhatjuk majd tovább ezeket az értékeket azoknak, akiket a legjobban szeretünk, a gyerekeinknek. Tovább ⟫


Dr. Tüske Zoltán

Polgármester

Eseménynaptár

Nézze meg aktuális és múltbéi eseményeinket.
 

Településünk

Önkormányzat

Intézmények

Értékeink