Gazdálkodó szervezetek figyelmébe ajánljuk! (kéményseprő-ipari szolgáltatók)

2022-02-17 | Önkormányzat

A mai napon több bejelentés érkezett, hogy gazdálkodó szervezeteket (melyek közé tartoznak az egyéni vállalkozók is) a bejelentett székhelyén, telephelyén  egy kéményseprő cég keresi meg felülvizsgálat elvégzése céljából.

Az alábbi tájékoztatót fontosnak tartjuk közreadni:

A gazdálkodó szervezetek számára a kéményseprőipari felülvizsgálatot nem a katasztrófavédelem végzi. A szolgáltatást egy kéményseprő cégtől kötelező megrendelni szilárd tüzelőanyaggal való fűtés esetén évente, gázfűtést használóknak kétévente, és a megrendelt kéményseprésért fizetni kell. A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer biztonságos működésének ellenőrzése; az esetleges problémák kiszűrése, a balesetetek megelőzése. A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy a fűtés működéséhez van-e az adott helyen elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét. Ha problémát tárnak fel, fontos, hogy saját érdekében mindenki mihamarabb intézkedjen a javításról. A szakember a kéményvizsgálatról tanúsítványt állít ki. Ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét. A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem kezelhetnek, nem fogadhatnak el. Végeznek díjköteles munkát is, azonban ezeket előre, írásban meg kell rendelni és a munka elvégzése után, számla ellenében, átutalással kell a díjat megfizetni.

A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított.

Az adott címen bejegyzett gazdálkodó szervezetnek a Katasztrófavédelem honlapján található, az adott megyében jogosultsággal rendelkező kéményseprő-ipari szolgáltatók valamelyikétől kell megrendelnie a szolgáltatást a 21/2016. belügyminisztériumi rendeletben előírt gyakoriságnak megfelelően, amennyiben nem társasházról van szó. (Elérhetőségek, díjak a szolgáltatók honlapjain megtalálhatók.)

Kérjük tehát, hogy amennyiben gazdálkodó szervezetként azzal a  céggel végeztetik el a munkálatokat , aki a  lakásán megkeresi Önöket,  alaposan kérdezzenek rá, az  aláírt megrendelés milyen munkálatok elvégzését tartalmazza, a megrendelés milyen következménnyel jár és amennyiben készpénzben fizetnek a helyszínen, a nyugtaadási kötelezettségről ne feledkezzenek meg. 

A jogosultsággal rendelkező cégekről információt kaphat itt: https://www.katasztrofavedelem.hu/177/kemenyseproipari-tevekenyseget-ellatok-orszagos-nyilvantartasa

Nagy Ibolya jegyző

Kapcsolódó hírek

2022-09-12

Aszfaltozás miatti lezárás

2022. szeptember 12-16. között 

2022-10-27

Új gyalogátkelőhely

Toldi utca - Haraszti út kereszteződés

2022-05-24

Országos akció: hétvégén is intézhetőek a lejárt személyi okmányok

Országos akció: hétvégén is intézhetőek a lejárt személyi okmányok

Hírarchívum

Polgármesteri
köszöntő

Érték a család. A becsületes munka, aminek van gyümölcse. Érték egy boldog pillanat, egy nyugodt este a barátokkal, nagy beszélgetés az idősebb generációval – akik persze még több értéket éltek már meg. Szeretem a hagyományokat. Az adott szó értékét és a közösség erejét. A fejlődés pedig csak úgy lehetséges, ha együtt akarjuk. Ha hiszünk abban, hogy az összefogásnak ereje van. És persze később mi adhatjuk majd tovább ezeket az értékeket azoknak, akiket a legjobban szeretünk, a gyerekeinknek. Tovább ⟫


Dr. Tüske Zoltán

Polgármester

Eseménynaptár

Nézze meg aktuális és múltbéi eseményeinket.
 

Településünk

Önkormányzat

Intézmények

Értékeink